Dobré, poľské jedlo. Nevyhadzujte to!

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 8.7.2013 o 10:12 | (upravené 8.7.2013 o 10:21) Karma článku: 9,30 | Prečítané:  2761x

„Nevyhadzujte to!" poprosila som suseda - staršieho pána, ktorý práve vo svojej záhrade pretrhával cviklu. Keď som sa dozvedela, že ju mieni dať prasiatkam, „zabojovala" som o moju potencionálnu botwinku (tak sa po poľský vola mladá, ešte nezrelá cvikla), z ktorej by som mohla urobiť výbornú polievku. „Boj" som vyhrala a domov som si odniesla niekoľko zväzkov mladej cvikly spolu s listami a stonkami.

 Stano Stehlik

Dnes už za plotom žije iný sused, ktorý zeleninu nepestuje. Niekedy môj „poklad" získam  tak, že sa na trhovisku dohodnem s niektorým z predavačov, ktorý mi objednaný tovar jednoducho donesie. No najistejším zdrojom sú samozrejme obchody v Poľsku, kde v každom zelovoci, alebo hypermarkete botwinku v sezóne dostať. A môže sa začať variť túto osviežujúcu, na letné dni ideálnu polievku, ktorá sa je na studeno. Ale pozor, nech Vás to neodradí, lebo sa nejedna o ovocnú polievku na studeno, ktorú ste podaktorí ochutnali v detských táboroch v Poľsku (viem o tom, lebo sa mi na to niektorí moji známi sťažovali, viem, o čom hovoria, lebo tú ovocnú som ani ja nemala rada).

 

Chłodnik (lebo sa ho je na studeno a schladí):

zväzok mladej cvikly spolu s listami a stonkami

cesnak

čierne korenie, soľ, cukor

citrónová šťava

kôpor

acidofilné mlieko

vajíčka uvarené na tvrdo

čerstvá uhorka

zväzok reďkoviek

 

Postup:

Cviklu ošúpať a uvariť do mäkka. Keď vychladne nakrájať na drobno (alebo nastrúhať na strúhadle) a pridať do vývaru. Aby získať tmavo bordovú farbu a výraznú chuť je dobré uvariť viac cvikly alebo pridať cviklový koncentrát (ten kúpite v každom obchode v Poľsku) alebo cviklovú šťavu. Nakrájať na drobno cviklové listy a stonky, pridať do vývaru a uvariť do mäkka. Pridať lisovaný cesnak (podľa chuti). Okoreniť čiernym korením, soľou, cukrom a citrónovou šťavou (ja pridávam aj pár kvapiek tabasco). Na záver vsypať veľké množstvo na drobno pokrájaneho kôpru. Polievku dať schladiť a potom pridať acidofilné mlieko. Podávať s na tvrdo uvareným vajíčkom, nakrájanou čerstvou uhorkou a reďkovkou.

 

Už som viac krát moje overené recepty poskytovala slovenským známym a preto som sa rozhodla, že ich zverejním na blogu a môžete ich využiť viacerí. Som presvedčená, že tu nájdete inšpirácie a dozviete sa aj niečo nové o poľskej kuchyni, ktorá je veľmi pestrá a predsa trochu iná, ako tá slovenská. Je pravda, že niektoré ingrediencie nájdete len v Poľsku, ale dá sa aj niečo „vyčarovať" tu, na Slovensku. A dobrí ľudia, ktorí pomôžu, sa všade nájdu, tak ako napríklad istá pani z mojej dediny, ktorá pred nedávnom zaklopala na moje dvere. „Videla som vás v Teleráne na Markíze, ako ste rozprávali o tej poľskej polievke, preto viem, že zháňate cviklové listy" povedala a odovzdala mi sáčok s čerstvou zeleninou. Síce samé listy k tej polievke nestačia, ale ráta sa iniciatíva a dobré srdce. Prajem Vám veľa úspechov vo varení podľa poľských receptov, ktoré tu z času na čas budem zverejňovať. A samozrejme, dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?