Dobré, poľské jedlo. Nevyhadzujte to!

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 8.7.2013 o 10:12 | (upravené 8.7.2013 o 10:21) Karma článku: 9,30 | Prečítané:  2775x

„Nevyhadzujte to!" poprosila som suseda - staršieho pána, ktorý práve vo svojej záhrade pretrhával cviklu. Keď som sa dozvedela, že ju mieni dať prasiatkam, „zabojovala" som o moju potencionálnu botwinku (tak sa po poľský vola mladá, ešte nezrelá cvikla), z ktorej by som mohla urobiť výbornú polievku. „Boj" som vyhrala a domov som si odniesla niekoľko zväzkov mladej cvikly spolu s listami a stonkami.

 Stano Stehlik

Dnes už za plotom žije iný sused, ktorý zeleninu nepestuje. Niekedy môj „poklad" získam  tak, že sa na trhovisku dohodnem s niektorým z predavačov, ktorý mi objednaný tovar jednoducho donesie. No najistejším zdrojom sú samozrejme obchody v Poľsku, kde v každom zelovoci, alebo hypermarkete botwinku v sezóne dostať. A môže sa začať variť túto osviežujúcu, na letné dni ideálnu polievku, ktorá sa je na studeno. Ale pozor, nech Vás to neodradí, lebo sa nejedna o ovocnú polievku na studeno, ktorú ste podaktorí ochutnali v detských táboroch v Poľsku (viem o tom, lebo sa mi na to niektorí moji známi sťažovali, viem, o čom hovoria, lebo tú ovocnú som ani ja nemala rada).

 

Chłodnik (lebo sa ho je na studeno a schladí):

zväzok mladej cvikly spolu s listami a stonkami

cesnak

čierne korenie, soľ, cukor

citrónová šťava

kôpor

acidofilné mlieko

vajíčka uvarené na tvrdo

čerstvá uhorka

zväzok reďkoviek

 

Postup:

Cviklu ošúpať a uvariť do mäkka. Keď vychladne nakrájať na drobno (alebo nastrúhať na strúhadle) a pridať do vývaru. Aby získať tmavo bordovú farbu a výraznú chuť je dobré uvariť viac cvikly alebo pridať cviklový koncentrát (ten kúpite v každom obchode v Poľsku) alebo cviklovú šťavu. Nakrájať na drobno cviklové listy a stonky, pridať do vývaru a uvariť do mäkka. Pridať lisovaný cesnak (podľa chuti). Okoreniť čiernym korením, soľou, cukrom a citrónovou šťavou (ja pridávam aj pár kvapiek tabasco). Na záver vsypať veľké množstvo na drobno pokrájaneho kôpru. Polievku dať schladiť a potom pridať acidofilné mlieko. Podávať s na tvrdo uvareným vajíčkom, nakrájanou čerstvou uhorkou a reďkovkou.

 

Už som viac krát moje overené recepty poskytovala slovenským známym a preto som sa rozhodla, že ich zverejním na blogu a môžete ich využiť viacerí. Som presvedčená, že tu nájdete inšpirácie a dozviete sa aj niečo nové o poľskej kuchyni, ktorá je veľmi pestrá a predsa trochu iná, ako tá slovenská. Je pravda, že niektoré ingrediencie nájdete len v Poľsku, ale dá sa aj niečo „vyčarovať" tu, na Slovensku. A dobrí ľudia, ktorí pomôžu, sa všade nájdu, tak ako napríklad istá pani z mojej dediny, ktorá pred nedávnom zaklopala na moje dvere. „Videla som vás v Teleráne na Markíze, ako ste rozprávali o tej poľskej polievke, preto viem, že zháňate cviklové listy" povedala a odovzdala mi sáčok s čerstvou zeleninou. Síce samé listy k tej polievke nestačia, ale ráta sa iniciatíva a dobré srdce. Prajem Vám veľa úspechov vo varení podľa poľských receptov, ktoré tu z času na čas budem zverejňovať. A samozrejme, dobrú chuť!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Váhostav dostal pokutu za schránkové firmy, majiteľom je Široký

Úrad pre verejné obstarávanie udelil stavebnej firme Váhostav pokutu za neprehľadnú vlastnícku štruktúru, Široký je skutočným vlastníkom podniku.

SVET

Čo povedala premiérka Mayová o Európe a Británii

Británia skrátka odchádza z Európskej únie.

KULTÚRA

Sherlockovi klesla sledovanosť. Keby pohol mozgom, zistí aj prečo

Za nízkymi číslami môžu byť Rusi.


Už ste čítali?