Dobré, poľské jedlo. 99-percentný úspech

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 10.7.2013 o 10:58 | (upravené 10.7.2013 o 11:05) Karma článku: 8,26 | Prečítané:  1682x

„Teta, vy ste pripravili ten výborný dezert?" opýtalo sa ma dievčatko, ktoré sa zúčastnilo detskej party u susedov. Keď som sa dozvedela, že susedka chystá narodeninovú oslavu pre svoju dcéru, chcela som jej pomôcť a tak som vymyslela, že pripravím dezert, ktorý je obľúbený v Poľsku, no nebola som si istá, či bude chutiť. Deti boli ale nadšené a všetky porcie zmizli.

Želé na tortách? To áno, ale želé v hlavnej úlohe? V mojej krajine je to obľúbená lahôdka. Stačí tak málo, aby to farebné osvieženie potešilo. Na prípravu dezertu samozrejme potrebujete želé. Ja uprednostňujem to poľské, čiže galaretku (dostať aj v niektorých slovenských hypermarketoch): má trochu inú konzistenciu ako želé určené na torty, ktoré bežne dostať v slovenských obchodoch.

Dezert z galaretky - dezert zo želé:

želatína (galaretka) v troch farbách

šľahačka

nastrúhana čokoláda

Postup:

Jeden balík želé (napríklad zelenej farby) pripraviť podľa návodu. Naliať do presvitných, sklenených pohárov a dať do chladničky. Keď želé získa pevnú konzistenciu pripraviť druhú vrstvu (napríklad želé červenej farby). Dať vychladiť a naliať na prvú vrstvu. Podobné pripravť tretiu vrstvu (napríklad žltú). Keď dezert vychladne a má pevnú konzistenciu ozdobiť ho šľahačkou a posypať čokoládou. Hotové!

Želatínou môžte zaliať aj sezónne ovocie.

Iná varianta tohto dezertu:

Do každej vrstvy vychladenej želatíny, ale ešte kým získa pevnú konzistenciu, zamiešať jednú tretinu kondenzovaného, nesladeného mlieka z plechovky (vtedy však treba na prípravu želé dať trošku menej vody). Dezert získa pastelové farby a bude chutiť viac krémovo.

V poľských kaviarňach, či cukrárňach, najmä v čase letných horúčav, dezerty z želé hrdo konkurujú so zmrzlinovými a ovocnými pohármi. Jedia to napríklad aj Američania, tak prečo to nevyskúšať aj na Slovensku? Ja som ten recept „otestovala" viac krát na mojich slovenských známych a za každým to bol úspech až na jedného kamaráta. Ten mi povedal: „Gosia, zásadne nejem nič, čo, sa trasie". Tak vlastne konštatujem, že recept zožal úspech na 99%. Dobrú chuť!

 

Odkaz pre tých, ktorí čakajú na recepty na bigos, tvarohový koláč a ďalšie poľské dobroty: budem ich postupne uverejňovať.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Váhostav dostal pokutu za schránkové firmy, majiteľom je Široký

Úrad pre verejné obstarávanie udelil stavebnej firme Váhostav pokutu za neprehľadnú vlastnícku štruktúru, Široký je skutočným vlastníkom podniku.

SVET

Čo povedala premiérka Mayová o Európe a Británii

Británia skrátka odchádza z Európskej únie.

KULTÚRA

Sherlockovi klesla sledovanosť. Keby pohol mozgom, zistí aj prečo

Za nízkymi číslami môžu byť Rusi.


Už ste čítali?