Dobré, poľské jedlo. 99-percentný úspech

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 10.7.2013 o 10:58 | (upravené 10.7.2013 o 11:05) Karma článku: 8,26 | Prečítané:  1677x

„Teta, vy ste pripravili ten výborný dezert?" opýtalo sa ma dievčatko, ktoré sa zúčastnilo detskej party u susedov. Keď som sa dozvedela, že susedka chystá narodeninovú oslavu pre svoju dcéru, chcela som jej pomôcť a tak som vymyslela, že pripravím dezert, ktorý je obľúbený v Poľsku, no nebola som si istá, či bude chutiť. Deti boli ale nadšené a všetky porcie zmizli.

Želé na tortách? To áno, ale želé v hlavnej úlohe? V mojej krajine je to obľúbená lahôdka. Stačí tak málo, aby to farebné osvieženie potešilo. Na prípravu dezertu samozrejme potrebujete želé. Ja uprednostňujem to poľské, čiže galaretku (dostať aj v niektorých slovenských hypermarketoch): má trochu inú konzistenciu ako želé určené na torty, ktoré bežne dostať v slovenských obchodoch.

Dezert z galaretky - dezert zo želé:

želatína (galaretka) v troch farbách

šľahačka

nastrúhana čokoláda

Postup:

Jeden balík želé (napríklad zelenej farby) pripraviť podľa návodu. Naliať do presvitných, sklenených pohárov a dať do chladničky. Keď želé získa pevnú konzistenciu pripraviť druhú vrstvu (napríklad želé červenej farby). Dať vychladiť a naliať na prvú vrstvu. Podobné pripravť tretiu vrstvu (napríklad žltú). Keď dezert vychladne a má pevnú konzistenciu ozdobiť ho šľahačkou a posypať čokoládou. Hotové!

Želatínou môžte zaliať aj sezónne ovocie.

Iná varianta tohto dezertu:

Do každej vrstvy vychladenej želatíny, ale ešte kým získa pevnú konzistenciu, zamiešať jednú tretinu kondenzovaného, nesladeného mlieka z plechovky (vtedy však treba na prípravu želé dať trošku menej vody). Dezert získa pastelové farby a bude chutiť viac krémovo.

V poľských kaviarňach, či cukrárňach, najmä v čase letných horúčav, dezerty z želé hrdo konkurujú so zmrzlinovými a ovocnými pohármi. Jedia to napríklad aj Američania, tak prečo to nevyskúšať aj na Slovensku? Ja som ten recept „otestovala" viac krát na mojich slovenských známych a za každým to bol úspech až na jedného kamaráta. Ten mi povedal: „Gosia, zásadne nejem nič, čo, sa trasie". Tak vlastne konštatujem, že recept zožal úspech na 99%. Dobrú chuť!

 

Odkaz pre tých, ktorí čakajú na recepty na bigos, tvarohový koláč a ďalšie poľské dobroty: budem ich postupne uverejňovať.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?