Dobré poľské jedlo. „Pokazená“ polievka

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 18.7.2013 o 12:48 | (upravené 18.7.2013 o 12:53) Karma článku: 9,52 | Prečítané:  2739x

„Viem, poznám tú studenú polievku" tak reagujú niektorí moji slovenskí známi, keď ich chcem ponúknuť uhorkovou polievkou. Omyl. Poľská uhorková je osviežujúca a zasýti, ale jeme ju teplú. Patrí medzi najobľúbenejše v mojej krajine a aj v mojom osobnom rebríčku je na prvom mieste.

Zvyšok sveta sa na kvašáky - dobrôtkou zo strednej a východnej Európy pozéra ako na pokazené jedlo. No a my si ešte z toho „pokazeného" varíme polievku. Minule som poskytla recept na poľské kvašáky: http://wojcieszynska.blog.sme.sk/c/333255/Dobre-polske-jedlo-Uhorkova-sezona.html, ktoré sú základom tejto polievky. Ja si ich vyrábam doma alebo dovážam z Poľska. Ak ste zvyknutí na slovenskú chuť uhoriek, nič Vám nebráni uvariť tú polievku z kvášakov dostupných na slovenskom trhu - asi získa inú chuť a bude viac pikantná.

 

Zupa ogórkowa (uhorková polievka)

0,75 kg hovädzieho s kosťou alebo pol kila kuracích pŕs

5 mrkiev

3 petržleny

pol malého zeléra

5 zemiakov

10 kvasených uhoriek

3 bobkové listy

zväzok kôpru

čierne korenie, soľ

1 pohár smotany alebo mlieka

 

Postup:

Mäso uvariť v dvoch - troch litroch vody, vybrať a keď vychladne odkrojiť od kosti. Nakrájať na malé kocky a vložiť naspäť do vývaru. Keď sa rozhodnete variť polievku z kuracích pŕs, nakrájať ich na kocky a uvariť. Do hrnca s vývarom a mäsom pridať bobkový list, na veľkých očkách nastrúhanú mrkvu, petržlen, zeler a na kocky nakrájané zemiaky. Uvariť do mäkka (približne 15 minút). Pridať nastrúhané kvasené uhorky (niektorí pridávajú aj vodu z uhoriek - podľa chuti). Variť 5 minút. Okoreniť. Pridať kôpor nakrájaný na drobno a smotanu (alebo mlieko).

 

Keď si píšeme alebo skype-ujeme s mojimi známymi - Poliakmi žijúcimi v rôznych častiach sveta, so sentimentom spomínajú chuť uhorkovej polievky. V niektorých krajinách ju nemajú šancu uvariť, lebo ani kvašáky ani uhorky na kvasenie nedostanú. Zostávajú im len sporadické návštevy domova, aby si túto dobrotu mohli vychutnať. My máme nielen blízko do Poľska, ale uhorky si môžeme, „pokaziť" sami a uvariť uhorkovú polievku. Dobrú chuť!

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?