Dobré poľské jedlo. Nech Vás neodradí názov!

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 1.8.2013 o 10:26 | Karma článku: 9,99 | Prečítané:  2486x

Väčšina mojich slovenských známych, kamarátov, susedov a rodiny ma tento recept zapísaný ako Gosin sernik. Gosia to skratka môjho mena a sernik to tvarohový koláč. Tento recept som získala od mojej mamy a ponúkam ho ďalej s veľkým úspechom. Pečú ho už nie len v Poľsku, či na Slovensku, ale aj v iných krajinách, napríklad v Nemecku, či na Kanarských ostrovoch.

Sernik - od slova ser, čo v poľštine znamená aj syr (ser żółty), ale aj tvaroh (ser biały). Tento tvarohový koláč s broskyňami môžete piecť celý rok: buď s broskyňami z konzervy alebo s čerstvými, ktoré práve teraz na Slovensku dozrievajú.

Sernik z brzoskiwniami (tvarohový koláč s broskyňami):

Cesto:

3 poháre polohrubej muky

2 lyžičky kypriaceho prášku

pol pohára cukru

5 žltkov

1 vanilkový cukor

1 kocka (250 g) masla

 

Postup:

Všetky ingrediencie spojiť a vyrobiť cesto. Rozdeliť na dve časti. Jednú časť cesta vyložiť na vymastenom plechu. Druhú - odložiť do chladničky.

Tvarohová masa (druhá vrstva):

1 kg tvarohu (najvhodnejší je, ktorý môžete kúpiť vo vedierku od firmy Pilos v Lidl)

¾ kocky masla

1 celé vajíčko

2 žĺtka

1 pohár cukru

1 puding bielej farby (napríklad vanilkový alebo banánový)

Všetky ingrediencie vymiešať mixérom. Pozor: puding nevariť, ale nasypať len prášok. Tvarohovú masu naložiť na cesto.

Tretiu vrstvu tvoria broskyne nakrajané na malé kocky (jedna konzerva alebo 6 - 8 čerstvých broskýň).

Štvrtá vrstva: zo zvyšných bielok vyšlahať hustú penu. Pridať jeden pohár práškového cukru a jemne vymiešať. Penou prikriť broskyne.

Piata vrstva: zo zvyšného cesta, ktoré sa chladilo v chladničke, urobiť omrvinky a posypať nimi penu.

Piecť okolo 50 minút v rozohriatej trúbe do 180 stupňov. Po upečení cesto posypať práškovým cukrom.

 

„Gosia, koľko pohárov múky tam ide: dva alebo tri?" počula som v telefóne otázku od sesternice môjho manžela. Vôbec som na začiatku nevedela o čo ide - sedela som na tlačovej konferencii v Poľsku a moje myšlienky krúžili okolo celkom iných tém ako pečenie. Po chvíli som pochopila, že práve televízia JOJ odvysielala súťažnú reláciu Recept na bohatstvo, do ktorej pozval aj nás - Poliakov manažér tejto stanice, aby sme odprezentovali poľské dobroty. A tak sme sa viacerí dohodli, čo kto uvarí z typicky poľských jedál. Ja som prezentovala môj koláč, ktorý porote veľmi chutil.

Zábery z hodnotenia poroty si môžete pozrieť tu: http://recept.joj.sk/receptnabohatstvo-videa/receptnabohatstvo-kastingy/malgorzata-wojcieszynka-dezerty.html

Síce som súťaž nevyhrala a bohatstvo nezískala, ale som presvedčená, že týmto receptom Vás obohatím. Smacznego!

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Váhostav dostal pokutu za schránkové firmy, majiteľom je Široký

Úrad pre verejné obstarávanie udelil stavebnej firme Váhostav pokutu za neprehľadnú vlastnícku štruktúru, Široký je skutočným vlastníkom podniku.

SVET

Čo povedala premiérka Mayová o Európe a Británii

Británia skrátka odchádza z Európskej únie.

KULTÚRA

Sherlockovi klesla sledovanosť. Keby pohol mozgom, zistí aj prečo

Za nízkymi číslami môžu byť Rusi.


Už ste čítali?