Dobré poľské jedlo. Jagodzianki

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 15.8.2013 o 9:35 | Karma článku: 12,64 | Prečítané:  8313x

„Świeżutkie, słodziutkie jagodzianki!" vykrikujú na pobaltských plážach v Poľsku predavači sladkých žemlí. A nie len tam. Jagodzianki sú v letnej sezóne v mojej krajine veľmi obľúbené. Tie sladké dobroty skrývajú lesné ovocie. Prekvapení? Poľština a slovenčina sú podobné, ale niekedy ta podobnosť môže človeka pomýliť, tak ako v tom prípade, lebo jagody nie sú jahody, ale čučoriedky.

Jedným z kulinárnych symbolov leta v Poľsku sú jagodzianki. Kto ich ochutnal ten vie, o čom hovorím. Kto ešte jagodzianki nejedol, môže ich upiecť doma podľa tohto receptu.

 

Jagodzianki (žemle s čučoriedkam)

Cesto:

pol kila polohrubej múky

14 gramov čerstvého droždia (alebo 1,5 lyžičky sušených)

štipka soli

pohár mlieka (250 gramov)

1 vajíčko

1/4 pohára slnečnicového oleja

1/2 pohára cukru

1 vanilkový cukor

Do múky nasypať droždie, pridať soľ. Naliať vlažné mlieko a pridať vajíčko. Všetko dobré vymiešať. Pridať olej a ostatné ingrediencie. Vyrobiť cesto. Nechať na hodinu, hodinu a pol až cesto zdvojnasobi svoj objem. Potom ešte raz vypracovať cesto, rozdeliť ho na 16 častí. Vypracovať žemličky - guličky a zase nechať na 15 minút, aby vyrástli. Potom každú guľku vyvalkať alebo rukami vypracovať tvar malej pizzy.

Naplň:

300 gramov čučoriedok

3 lyžice cukru

1 lyžica solamylu

Čučoriedky umyť a osušit na site. Pridať cukor a solamyl.

Do každej žemličky uprostred pridať plnú lyžicu ovocia. Cesto zložiť a okraje spojiť tak ako sa spojuje cesto na pirohy. Spojenie schovať pod žemličku a dobre dotlačiť. V rukách vypracovať tvar okrúhlych žemlí. Poukladať ich na dvoch vymastených plechoch (nechať medzi nimi priestor, lebo žemle ešte zväčšia svoj objem) a počkať 45 minút.

Žemličky piecť v rozohriatej trube do 220 stupňov príbližne 15 - 20 minút.

Na záver vychladené žemle natrieť lukrovou polevou, ktorú pripravíte z 1 pohára práškového cukru vymiešaného v niekoľkých lyžicach horúcej vody. Polevu natierať štetcom.

 

Moji krajania žijúci na Slovensku mi občas píšu e-maily v reakcii na poľské recepty, ktoré publikujem. Prevážuje v nich sentiment, spomienky, túžba po dobrotách z detstva, alebo poďakovania za inšpirácie. Dúfam, že aj slovenských čitateľov navnadím pozitívne, aby okoštovali to čo nám chutí. Smacznego!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Velez-Zuzulová šla skvelo a skončila druhá, Vlhová klesla na siedme miesto

Američanka Shiffrinová predbehla Slovenku s jasným náskokom.

KOMENTÁRE

Smer je v jednoSmerke. Ako Mečiarov valec či kôl v plote

Fico sa k realite postavil chrbtom. Zahral sa na kôl v plote.


Už ste čítali?