Dobré poľské jedlo. Jagodzianki

Autor: Malgorzata Wojcieszynska | 15.8.2013 o 9:35 | Karma článku: 12,64 | Prečítané:  8319x

„Świeżutkie, słodziutkie jagodzianki!" vykrikujú na pobaltských plážach v Poľsku predavači sladkých žemlí. A nie len tam. Jagodzianki sú v letnej sezóne v mojej krajine veľmi obľúbené. Tie sladké dobroty skrývajú lesné ovocie. Prekvapení? Poľština a slovenčina sú podobné, ale niekedy ta podobnosť môže človeka pomýliť, tak ako v tom prípade, lebo jagody nie sú jahody, ale čučoriedky.

Jedným z kulinárnych symbolov leta v Poľsku sú jagodzianki. Kto ich ochutnal ten vie, o čom hovorím. Kto ešte jagodzianki nejedol, môže ich upiecť doma podľa tohto receptu.

 

Jagodzianki (žemle s čučoriedkam)

Cesto:

pol kila polohrubej múky

14 gramov čerstvého droždia (alebo 1,5 lyžičky sušených)

štipka soli

pohár mlieka (250 gramov)

1 vajíčko

1/4 pohára slnečnicového oleja

1/2 pohára cukru

1 vanilkový cukor

Do múky nasypať droždie, pridať soľ. Naliať vlažné mlieko a pridať vajíčko. Všetko dobré vymiešať. Pridať olej a ostatné ingrediencie. Vyrobiť cesto. Nechať na hodinu, hodinu a pol až cesto zdvojnasobi svoj objem. Potom ešte raz vypracovať cesto, rozdeliť ho na 16 častí. Vypracovať žemličky - guličky a zase nechať na 15 minút, aby vyrástli. Potom každú guľku vyvalkať alebo rukami vypracovať tvar malej pizzy.

Naplň:

300 gramov čučoriedok

3 lyžice cukru

1 lyžica solamylu

Čučoriedky umyť a osušit na site. Pridať cukor a solamyl.

Do každej žemličky uprostred pridať plnú lyžicu ovocia. Cesto zložiť a okraje spojiť tak ako sa spojuje cesto na pirohy. Spojenie schovať pod žemličku a dobre dotlačiť. V rukách vypracovať tvar okrúhlych žemlí. Poukladať ich na dvoch vymastených plechoch (nechať medzi nimi priestor, lebo žemle ešte zväčšia svoj objem) a počkať 45 minút.

Žemličky piecť v rozohriatej trube do 220 stupňov príbližne 15 - 20 minút.

Na záver vychladené žemle natrieť lukrovou polevou, ktorú pripravíte z 1 pohára práškového cukru vymiešaného v niekoľkých lyžicach horúcej vody. Polevu natierať štetcom.

 

Moji krajania žijúci na Slovensku mi občas píšu e-maily v reakcii na poľské recepty, ktoré publikujem. Prevážuje v nich sentiment, spomienky, túžba po dobrotách z detstva, alebo poďakovania za inšpirácie. Dúfam, že aj slovenských čitateľov navnadím pozitívne, aby okoštovali to čo nám chutí. Smacznego!

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Váhostav dostal pokutu za schránkové firmy, majiteľom je Široký

Úrad pre verejné obstarávanie udelil stavebnej firme Váhostav pokutu za neprehľadnú vlastnícku štruktúru, Široký je skutočným vlastníkom podniku.

SVET

Čo povedala premiérka Mayová o Európe a Británii

Británia skrátka odchádza z Európskej únie.

KULTÚRA

Sherlockovi klesla sledovanosť. Keby pohol mozgom, zistí aj prečo

Za nízkymi číslami môžu byť Rusi.


Už ste čítali?